Att bli nöjd.

Helena skrev så himla bra om det i det här inlägget. Jag känner igen mig i vartenda ord hon skriver, och nog har jag känt så många gånger, om inte de flesta gånger, då jag lämnar träningspasset; "Fan, lite mer hade jag nog pallat!". Jag måste lära mig själv att vara nöjd, och låta mig vara det. Jag har kommit på mig själv med att bli arg på mig själv när jag segat på morgonen och trillar in på gymmet 07.30 istället för 07.00. Hallå liksom? Hur tänker jag då? Hur fantastiskt är det inte att jag kör ett konditionspass klockan halv åtta en måndagmorgon? Hur många andra människor gör det? Idag gick jag så till passet med Helenas ord i bakhuvudet. Vråltaggad. Första UG-passet på säkert 3-4 veckor. Och vet ni vad? Jag är absolut vrålnöjd. Förutom ett stenhårt fyspass med mycket konditionsfokus och roliga lekfulla moment (två stycken avhoppade motionärer under passets gång på grund av utmattning/skada, nästan lite som Tio små negerpojkar). Det hela avslutades med lite egenkroppsövningar plus en tävling i plankan.

Plankantävlingen borde väl egentligen få ett helt eget inlägg tillägnat sig själv, men nu får det bli här. Jag hade väl inga stora förhoppningar på att ens vara en av topp 3 i gänget om 6-7 som körde; här var det gamla gardet representerat, de som var stammisar när jag började köra UG. Målet var bara att göra så gott jag kan. Jag ställde mig i position och intalade mig själv att kasta mina demoner bakom ryggen och bara fokusera på att stå en sekund till, och det som förvånade mig var hur lätt det var. Jag har så många gånger tidigare fått kämpa med den där lilla lilla mörka tanken; "det är är jobbigt, jag vill inte, jag orkar inte", men idag ville jag. Jag ville stå i plankan en sekund till, och en till, och en till. Långsamt förändrades min inställning från "jag kan inte vinna" via "jag skulle kunna vinna" och "jag kan vinna" till "jag ska fanimig vinna den här skiten".


och varför tror ni då jag har ägnat så mycket tid åt det här i mitt inlägg? Jo, tamejfan; jag vann. Egentligen kan jag sätta punkt där. Men någonstans vill jag också understryka vilket jäkla steg det här är för mig. Med minnet av mitt första UG-pass och hur jag kände mig som en liten sparris jämfört med de andra deltagarna. Hur jag orkade kanske en femtedel av vad alla andra orkade. och HUR JÄVLA GLAD JAG ÄR ATT JAG INTE TAPPAT FÄSTET. Att jag har kört på genom vått och torrt, och att jag verkligen kan få se konkreta resultat. Och jag ser det här som en bekräftelse på att, fan, jag är nog i rätt bra form ändå.


Need I say more? Jag är nöjd.

Öppet hus!

Igår hade Sportlife Tegnérgatan invigning och självklart såg jag till att ta mig dig för lite träning. Jag hann med så mycket som lite axlar i gymmet, ett kortkort corepass och cykling med Jessica Clarén! Dessutom bjöds det på mat, julmust och annat mys. Jag nöjde mig med en skumtomte och två pepparkakor på väg in och ut. Fick också en fin Goodiebag innehållandes vattenflaska och något hokus pokus i form av proteinshake. Nåja, en rejäl och härlig träningsdag blev det och någonstans mitt i allt fick jag rum med lite plugg också. Råkade gå på ett erbjudande också, så nu har jag ett tio-klipp-kort på Sportlife som räcker 6 månader. Träningskompis, någon?

Utvärdering av min provträningsvecka

Så! Nu är SATS-veckan över och domen skall lämnas.
Jag har legat i som attan och hunnit med följande pass:

Box 75 - Klockan 16.00 på SATS Stadshagen lördagar. Kul halvintensiv intervallträning i par. Dock blir det lite konstigt att brottas med och slåss på någon man inte känner. Rekommenderas, men om du inte har EXTREMT god social förmåga, ta med en kompis!
Crosstraining 55 - Klockan 19.30 på SATS Fridhemsplan torsdagar. Fysträning i cirkel. Generellt sett som pass; jättebra, men om man jämför med UG-träningen hemma i Linköping: Mjääe. Alldeles för oinspirerande och "traditionell" styrketräning. Nog för att man inte ska underskatta dips, marklyft och utfallssteg, men jag hade nog tyckt det varit roligare med lite annorlunda övningar. Blev iallafall rejält slut och den efterlängtade träningsvärken som inte kommit på flera veckor sitter nu där den ska, så något rätt måste den något okarismatiske ledaren ha gjort.
Dancestep 55 - Kl. 15.30 på SATS S:t Eriksbron söndagar. Tja, gillar man dans så...
Nike get fit! 55 - Klockan 16.30 på SATS Odenplan torsdagar. Passet utgavs för att vara träning på atletnivå, men för den läsare som följt min blogg så behövs knappast förklaras att klassen inte levde upp till måttet. Jag hade frågat en receptionist på ett annat center dagen innan och fått höra att upplägget på klassen är "sådär", och visst hade hon rätt. Rekommenderas inte!
SATScore 30 - Klockan 07.15 på SATS Stadshagen fredagar. Ett bra corepass. Inspirerande ledare. Rekommenderas som kombopass med:
SATScykel 30 - Klockan 06.45 på SATS Stadshagen fredagar. Generellt sett ingen större skillnad från Spinning nere i Linköping eller på Friskis. Andra cyklar. Annan sal. Dock med en glad överraskning i form av en riktigt kompetent ledare. Jag är van vid morgonspinningpass där ledaren går in med tanken "eftersom man liggr så pass lågt i puls om mornarna börjar kör vi ett litet soft pass". Så tänkte inte Sam Hossein Samadtari. Superbra upplägg med hög puls trots det korta passet. REKOMMENDERAS STARKT! Framförallt tillsammans med SATScore.
Sh'Bam! 45 - Klockan 17.00 på SATS Hötorget fredagar. Showdans typ. Kul, dock hade jag ont i knät och kunde inte ta ut rörelserna som önskat. Snuskig gubbe som stod längst bak och enbart var där för att titta på tjejrumpor. Försvann efter 15 minuter, och jag vill inte riktigt tänka på vad han gick iväg och gjorde istället. Rekommenderas om man gillar dans. Inte svårt att hänga med i stegen, vilket är positivt för mig som har koordination som en skogaholmslimpa.
Shape 55 - Klockan 06.45 på SATS Stadshagen torsdagar. jag har tränat Shape innan, och det är ju alltid ett bra lågintensivt styrkeupplägg. Detta var dock första gången jag provade det på morgonen. Rekommenderas!

Summan av kardemumman: SATS verkar ha bra träningsutbud, men definitivt inte för det pris de säljer sina kort för. Trevligt personal (nästan alltid), men ofta med ett påklistrat leende som säger att "jag är glad, men bara så länge du köper något av mig). Jag blev uppringd redan innan jag gått på mitt sista pass med en uppcheckning om jag nu skulle köpa kort hos dem. Känslan av att vara lite lätt jagad infann sig.

Nu vill jag också bara säga att så mycket som jag tränat under min SATSvecka (1-2 pass per dag) nog inte är hälsosamt, så det är absolut ingen riktlinje för hur man "bör" träna. Min tanke var att hinna med så mycket som möjligt, och att "äh, en vecka kan man köra". Men ett varningens ord. På den sista dagen av träningsveckan sa mitt knä ifrån skarpt. Just nu har jag ont i varje steg jag tar och måste därför ta ett steg tillbaka i min träningsintensitet med ben. Att träna för mycket är alltså skadligt, även då det sker under kort tid.

WAAH!

Dagens PT-pass fick mig att inse den felande länken i min träning. Den som gör att det inte riktigt är lika roligt att sätta sig på cykeln till gymmet och som gör att det känns lite tyngre att snöra träningsskorna: Jag har slutat träna UG! Flera veckor har det gått när jag bara inte haft tid eller fått plats på UG-passen! När jag idag fick chansen att banka lite på däcket, öva på chinsen och svinga lite kettlar med Matte kom den! Den efterlängtande endorfinkicken, och i flowet körde jag bara på som en maskin! Fantastiskt. Så nu är det bums in på Campushallens sida för bokning av UG till nästa vecka! Full fräs!

Blixtvisit på slätten!

Jag är tillbaka hemma i Linköping en snabbis för att hinna med lite föreläsningar och grejer. Jag trivs visserligen generellt så himla bra här i Östergötland, men just nu kliar det bara i mig på att få komma hem till Stockholm igen. Dagarna hos föräldrarna var fantastiska, massa härlig träning hos SATS (dock har jag två dagar kvar av min SATS-vecka när jag kommer hem, så efter det ska ni få fullständig rapport på de pass jag provat och vad jag tyckte), luncher och umgänge med familj och vänner, god hemmalagad mat och allt det där som gör hem-hemma bäst.
På torsdag smäller det dock. då far jag tillbaka hem efter föreläsningen och stannar nog tills tisdag. Åh Gud vad jag längtar!

FRÅNVARO

Okej. Mitt knä bråkar som aldrig förr, jag har haft dålig internetuppkoppling och jag DRUNKAR i plugg. Förlåt. Jag återkommer i bättre tider. Finns ni kvar då?

Nike get fit!

Sats kan vara så himla fantastiskt, men också så himla töntigt ibland. Igår på klassen märktes det så tydligt att jag var hemma i Stockholm. "Tränar ni bara för syns skull?" frågade jag mig. Jag hade fått varningar om Nike get fit!, men hade ändå förhoppningar. Mesigt, blajigt, och PROPPFULLT med små blonda saker som gjorde övningarna lite halvdant. Ledaren var visserligen entusiastisk, men kanske lite väääl engagerad? Han höll inte tyst i 3 sekunder och det kändes mer som om jag var på en show med honom en ett träningspass för mig. Det skröts om att "det här är atletträning", och "elitnivå", men helt ärligt märkte jag inte av det. Det är möjligt att atleter använder de övningar vi gjorde, men inte blir jag väl någon atlet av att träna Nike get fit! Nej, jag snubblade mest över grannen och halkade på min matta för att det var så mycket folk.
Satsar på FightCircuit ikväll istället!

Bråttom!

Note to self: Det tar INTE 5 minuter att gå till SATS Stadshagen från St. Eriksbron. Snarare 15. Jag fick kubba sista biten, och med andan i halsen drog jag fram bräda och vikter medan mina medmotionärer (säkert lite småirriterat) fick börja uppvärmningen utan mig. Språngmarschen sista biten gjorde dock att jag var varm och (hyfsat) glad när passet väl kickade igång! Och nu känner jag mig i fas igen. Känslan av att klockan är 08.30 och man redan är hemma igen från gymmet är ju oslagbar! Nästa: Statistikplugg!

SATS-veckan har börjat!

Japp! Igår körde jag första passet på min SATS-vecka. Eftersom jag anlände till Stockholm vid 18.10 och ville hinna med lite middag också så fick det bli egenkörning på crosstrainern. Ett härligt halvintensivt intervallpass på 40 minuter senare konstaterar jag (Sorry, Campushallen) att SATS egenkonditionsavdelning slår den jag är van vid med hästlängder. Härliga, ergonomiska maskiner, bra musik i högtalarna och stora TV-skärmar för den som gillar sånt. Kommer  nog inte hinna så mycket egenkondition under min vecka här (har ju så många klasser att hinna med!). Nu skall jag alldeles strax kila iväg på Shape borta på Stadshagen.
Ha det!

Gratisprov!

Vad trillade ner i brevlådan idag? om inte en kupong på gratis Skyr! Jojomensan! Så vid nästa konsumbesök kommer min debut!
Spännande!

Livet är en dans på rosor, och det är en dans med svåra steg...

Min dansutmaning började igår! Zumba stod på schemat och jag insåg snabbt att jag inte i dagsläget inte trovärdigt kan hävda att jag har rytmen i blodet. Kanske berodde det på söndagens långdistansspinning, men man ska ju inte skylla ifrån sig. När det skule skakas axlar och rullas höfter var jag stel som en vandrande pinne och liknade mest ett kylskåp! Men viktigast av allt; det var kul som attan! Nästa vecka lär det också bli Zumba, och kanske hinner med lite Sh'bam! eller annat kul!

LÖFTE!


Härmed lovar jag mig själv dyrt och heligt att gå på minst en dansklass i veckan året ut!

Långdistansspinningen är avklarad!

...och jag överlevde! Sammantaget kan jag väl säga att långdistanspasset var både det bästa och det värsta träningspass jag vart på. Bästa för att jag kom in i ett sådant flow och fick flera härliga endorfinkickar där jag bara ville vråla av glädje och dela med mig av min energi till alla andra i salen, och värsta för att det var SJUKT långt. Nu blev det visserligen 2.5 h istället för 3, men tänk själva; när ni cyklat i 45 minuter, vilket motsvarar aktiv cyklingstid på ett "vanligt" pass, så har ni två likadana omgångar kvar! Helt sjukt! Jag är egentligen inte så förtjust i bars och tror inte på att stoppa i sig vad i min mening till 80% är godis så fort man lyfter lite vikter, men i det här fallet var jag väldigt tacksam åt att kunna stoppa i mig mig gainomaxbar efter 1.20, och Poweraden som Campushallen bjöd på gjorde också mycket för min ork. 

Så? Blir det mer långdistans? Självklart! Dock inte de närmaste två veckorna pga schemakrockar - suck!

Dagen D!

Idag smäller det! Tre timmars långdistansspinning på Campushallen för Magnus Jarl och jag är tokladdad! Känner väl att jag helst skulle vilja kasta mig på cykeln redan nu, men jag får visst hålla till godo i cirka 7 h och roa mig med mitt statistikplugg. Wish me luck! Nu kör jag! Återkommer självklart med rapport!

Lågkolhydratspaj "Finns i kylen"


Gårdagens stora spontanprojekt var att göra paj vid 21 på kvällen, och nog blev det lite av ett projekt alltid! Inte särskilt tidskrävande och svårt, men pga bristande resurser i kyl och skafferi fick jag vara lite innovativ.

Helt ärligt höftade jag hela vägen vad gäller mängder, så det jag har skrivit här är endast en gissning av vad jag hade. Så om mängderna låter konstiga, gör som du tycker känns bäst. Mitt ögonmått lämnar mycket att önska.


Pajbotten:
Mandlar 2 dl
Fibrex 0,5 dl.
75 g smör
Salt
2 dl vatten.

Äggstanning:
2 ägg
1 dl keso
2 msk "smulad" camembert
2 dl matlagningsgrädde

Fyllning:
Köttfärs
Rädisor
Sparris
Solroskärnor
Pistagenötter


Slå på ugnen på 225 grader. Mixa mandlarna så att "mjölet" eller "grynet" blir så finfördelat som möjligt. Har du ont om mandlar? Blanda ut med andra nötter eller frön! Blanda ihop pajbotteningredienserna, knåda ihop och finfördela smöret tills du får något degliknande. Tryck ut i en ugnssäker form och låt stå i frysen i 10 min (eller i kylen 30 min). Förgrädda sedan i ca 10 min.  Blanda ihop äggstanningen, Egentligen skall man ju ha vanlig ost här, men i avsaknad av detta får man vara kreativ. Jag vet förövrigt att man inte kan smula camembert, men ni förstår säkert vad jag menar!

Stek upp köttfärsen. Kör rädisor och sparris i mixern och blanda sedan ihop med din uppsteka köttfärs. Lägg färs- och grönsaksmixen i dina förgräddade pajskal, fyll med äggstanning och toppa med Solroskärnor och Pistagenötter!

Låt stå i ugnen tills äggstanningen stannat och pajen är klar

Ät och njut!

(Notera att receptet heter just "finns i kylen". Det är avsett mer som inspiration på vad man kan göra med kylrester än som ett recept man följer till punkt och pricka. Räckte inte keson? har du kanske något annat du kan dryga ut med? Ingen sparris? Ersätt med Zucchini, gurka, Aubergine, morötter eller vad du nu råkar ha! Låt fantasin flöda och sätt inga onödiga gränser!)

Jag har vunnit pris!

Jojomensan! Schyssta och oerhört inspirerande Åsa lottade ut kosttillskotten Holistic reds, och nu idag damp de ner i min brevlåda! Jag har aldrig tidigare ätit kosttillskott i någon form, och jag har varit skeptisk. Men jag ska ge dessa en chans. De ska tydligen ha ett väldigt högt ORAC-värde och lite antioxidanter har väl ingen mått dåligt av. Lovar att rapportera över om det blir succé!



I harmoni!

Tänk att en sådan katastrofmorgon kan vända och bli en helt fantastisk dag! Eller ja, nu tar jag väl i, riktig katastrof var det väl aldrig. Försov mig dock och vaknade en halvtimme innan coreyogan skulle börja! Panik! (Och hör på det va? Stressa till yogan? Låter det inte urdumt?). Men jag hann visst och kunde med ett riktigt lugn i kroppen promenera till biblioteket för en hel dags givande och effektivt statistikplugg.

Eftermiddagen avlsutades med att prova på Organic Bodywork, så nu kan ni väl tro att jag är i fas med mig själv nu! Fredagskvällen firar jag med att sy lite på studentoverallen och kanske spela lite betapet. Pensioaktigt värre, men jag trivs och njuter av lugnet.

TIPS: Prova ost!


Gör som jag, gå in på Smartson och ansök om att bli testpilot på Emborgs nya färdigskivade ostar! Gratis ost! Perfekt för min studentplånbok! Och GOTT med ost!

Hälsoskola for dummies: Psylliumfrön

Mången anekdot har börjat med ordalydelsen "Redan de gamla grekerna...", men i det här fallet får vi sträcka oss ännu längre tillbaka i tiden och en aning längre söderut, till de gamla egyptierna som redan då upptäckte Psylliumfröets goda egenskaper. Fröet kallas också för loppfrö på grund av sitt utseende (köpett paket själv och titta så förstår du).

I psylliumfrön finns inga (!) näringsämnen som kroppen kan ta upp. Nu tänker du säkert att jag har fått dille, men det stämmer. Psylliumsfrönas nyttighet ligger istället i de gelbildande fibrerna som hjälper att bibehålla en normal tarmfunktion, dessutom är de mättande! För att få god effekt rekommenderas ett högt vätskeintag!

(Källor:Summa Summarum, Risenta)

Kloka ord 3!


Dödssnabbpasset!

Trodde helt ärligt att jag skulle dö idag på PT-passet med Mattias. TUSAN vad han körde med mig. Jag hade visserligen sagt att "efter resan får vi köra hårt för att jobba bort alla pommes frites", men jag hade inte väntat mig någon sådant här. Det är första gången i mannaminne jag går från träningspasset med blodsmak i munnen, och då körde vi ändå bara 3 övningar om 21-15-9! HELT SINNES!

Från och med nu har vi dessutom satt upp ett delmål med min träning: Vid sidan av övrigt träning skall jag få chansen att lära mig göra chins! Skall bli spännande att se hur Mattias tar sig an den utmaningen! Jag lär ju gnälla och tjuta som vanligt, fast innerst inne tycker jag ju att det är kul (iallafall efteråt)

RSS 2.0